sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

Ajatuksiani Pirkkalaan - Kuntavaalit 2017

"Kilkkaa linkkejä - löydät linkkien avulla lisäajatuksiani asiasta"


Kuntavaalit 2017 on askel kohti Suomen rakenne- ja asennemuutosta joita toimivat ja varsinkin kehittyvät yhteiskunnat kohtaavat. Muutospaine on lähestynyt vääjäämättä ja nopea globalisaation kehitys tuotti lopullisen niitin Suomen nopeampaan tarpeeseen uudistua. Elinvoimamme säilyvyys ja dynaamisuus on kaiken perusta. Meillä on yhdet maailman parhaista lähtökohdista. Hyvätkään lähtökohdat eivät yksin riitä jos emme toimi ajoissa oikeaan suuntaan. Meidän tulee kehittyä niiden vahvuuksien ja mahdollisuuksien kautta joita meillä on valmiina. Tulevien uudistuksien tavoitteena on parantaa suomalaisen hyvinvointia lähellä omaa arkea. Pirkkalan kunnan tulee ole aktiivinen osa Pirkanmaata ja toimia hyvässä yhteistyössä ympäristönsä kanssa. Maakuntauudistuksella lisätään lähidemokratian vaikutus mahdollisuuksia läpinäkyvyyden lisääntyessä ja valtuutetut pystyvät paremmin keskittymään hieman supistuvaan tehtävä kenttään.


HYVINVOINTI
Kunnan toiminnassa suurin muutos on tulossa 2019 vuoden alussa jolloin maakuntauudistus astuu voimaan. Sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät maakuntahallinnon alaiseksi jolloin kunnan tehtäväksi jää kuntalaisten hyvinvoinnin turvaaminen muilla keinoin. Terveyttä tukeva ja ennaltaehkäisevä toiminta on kunnan vastuulla. Tähän tulee panostaa. Tämä tulee ottaa huomioon kaikessa kunnan suunnitellussa. Hyvin tehtynä lisäämme samalla mahdollisuutta luontaiselle yhteisöllisyydelle.

Tulevat valtuutetut ovat tärkeässä osassa ensimmäisen kahden vuoden aikana. Tuossa ajassa tehdään paljon päätöksiä koskien tulevaisuuden Pirkkalaa ja tulevaa maakuntaa. Tärkein kuntalaista koskeva asia tulee olemaan ratkaisut kunnan lähipalveluiden turvaamiseksi. Mitä paremmin kunnassa mahdollistamme ja järkevöitämme sote-sektoria, sitä paremmin saamme ne säilymään ja omasta mielestäni kunnolla tehtynä vielä jopa paranemaan. Pirkkalassa meillä on hyvä tilanne koska meiltä katsottuna eivät edes erikoispalvelut ole kaukana. Älykkäiden palveluiden käyttöönotto harkiten jättää aikaa ihmisten kohtaamisille ja henkilökohtaisen avun tarvitsijoille.

Pirkkalan tulee suunnittelussa ja toimissaan keskittyä asuinympäristön turvallisuuteen sekä kuntalaisia monipuolisesti aktivoivaan toteutukseen. Kuntalaisten yhteisöllisyys, ennakkoluulottomuus ja oman paikkakunnan tärkeäksi tunteminen on hyvä tavoite kuntapäättäjälle.
Nuorten harrastustakuu on toteutettavissa lisäämällä liikuntapaikkoja ja pitämällä olemassa olevista lähiliikuntapaikoista hyvää huolta. Uuden liikuntahallin rakentumisen mahdollistaminen on tärkeä tavoite. Harrastustakuun saavuttamiseksi kunnan tulee mahdollistaa matalan kynnyksen harrastamista. Kunta tulee tukemaan seuroja ja yhdistyksiä – millä tavalla – sen selviää jo jätetyn harrastustakuu aloitteen käsittelyn aikana.

Pirkkala on jo mukana ”Mun Kunta” älypuhelin sovelluksen kehityksessä ja se on ladattavissa testi käyttöön. Tämän sovelluksen myötä moni pieni ja suuri asia välittyy helpommin sekä reaaliaikaisesti oikealle taholle. Online kalenterin kautta löytyy niin harrastukset, satutunnit ja kulttuuri tapahtumat. Kulttuurille tulee antaa tilaa ja mahdollisuuksia. Kulttuuri on yksi helpoimmista tavoista säilyttää aktiivisuutta ikäihmisenä. Kulttuuri on hyvää kaiken ikäisille. Sovellukseen on helppo lisätä ominaisuuksia kuten lähidemokratiaa palvelevia kyselyjä tai paikkakohtaista tiedottamista.

Työttömyyden hoitamiseen kunnassa tulee suhtautua aikaisempaa vakavammin. Työllisyydenhoito tulee kuntien vastuulle ja lisäksi meillä ei ole varaa ihmisten syrjäytymiselle. Kunnan tulee aktiivisesti olla mukana kehittämässä erilaisia mahdollisuuksia hoitaa työttömyyttä. Nykyisen järjestelmän kehittäminen ei yksin riitä. Tätä on jo tehty useita vuosia jopa vuosikymmeniä. Ihmisten tilanteen ovat niin erilaisia että tarvitaan useita mahdollisuuksia. Käyttöön tulisi rakentaa ns. palvelupaletti erilaisia vaihtoehtoja joista jokainen löytää oman paikkansa päästä eteenpäin. Palvelun tuottajat osaavat juuri oman juttunsa hyvin ja vastuullisesti. Yhteistoiminta malleista on jo olemassa esimerkkejä joita kehittää sopiviksi ja yrityspohjainen toiminta kasvattaa mahdollisuuksia.

SIVISTYS
Pirkkala on Suomen sivistyneimpiä kuntia – tästä on aiheellista olla ylpeä – ja tätä tulee tukea niin että toteutamme sivistystä siten että annamme lapsille paremman mahdollisuuden mitä itse olemme saaneet. Pirkkalassa tulee olla ennakkoluuloton ja kulkea kehityksen kärjessä luovasti sekä yhdessä oppien. Kouluja tulee tukea sisällön rakentumiseen, opettajien kouluttautumisen mahdollisuus on ensiarvoisen tärkeää. Pelkät välineet eivät takaa mitään. Meillä pitää olla parasta perusopetusta. Toisen asteen koulutuksen kehitystä Pirkkalassa tulee lähteä toteuttamaan omien mahdollisuuksien kautta. Lentokenttä ja lentoliikenteen opetus ovat selkeitä reittejä uuden lukion tukiessa opetuksessa. Lukiolla on mahdollisuus hakea uuden tyyppistä erikoislukio statusta. Pirkkalassa asuu paljon globalisaation eri tekijöiden ammattilaisia. Pirkkalaan on jo aloitettu suunnittelemaan kuntalaisaktiivisesti globalisaatio lukiota, jossa olen ollut mukana. Tarkoituksena on luoda ekosysteemi jossa lukiolaisen ja työelämän tekemisen rajapinta hämärtyy sekä partnereina ovat paikalliset ja maailman yritykset, yhteisöt, yliopistot ja tutkijat. Kohteena voi olla globaali business, lääketiede, media, suunnittelu ym. "Global Innovation & Business Pirkkala"

Laadukas varhaiskasvatus tulee taata Pirkkalassa tulevaisuudessakin. Perheille on tärkeää työssä käymisen tai opiskelun turvaamiseksi se että lapset saadaan laadukkaaseen hoitoon silloin kuin se on tarpeen. Varhaisentuen merkitys on ratkaisevaa syrjäytymisen ja ongelmien ratkaisemiseksi ennen kuin ne syntyvät isommiksi ongelmiksi. Tämä on perheiden tukemista oikea aikaisesti ja sitä pitää saada riittävästi. Sote-uudistus auttaa tässä palvelun löytymisellä nopeammin.

RAKENNETTU YMPÄRISTÖ
Itselleni tärkein valtuustoaloite kuluneella valtuustokaudella oli ”Yhteiskunnalliset rakennukset on turvattava sisäilma ongelmilta tulevaisuudessa”. Tällä aloitteellani saatiin aikaiseksi Pirkkalassa seuraava strateginen muutos: kunnan käyttöön rakennettavissa rakennuksissa, kuten päiväkodit ja koulut, tulee olla vinokatto, räystäät, korkea sokkeli ja kuluvilla sisäpinnoilla tulee käyttää kestäviä luonnonmateriaaleja. Ensimmäinen kohde on syksyksi 2017 valmistuva uusi lukion rakennus ”Silmu” sekä vuonna 2017 aloitettava Nuolialan yhtenäiskoulu. Terveelliset rakennukset tulee taata kaikille. Pidetään tulevaisuudesta huolta parhaamme mukaan.

Hyvin suunnitellulla ja toteutetulla rakennetulla ympäristöllä on ratkaiseva merkitys kuntalaisen hyvinvointiin ja terveyteen. Suunnittelun lähtöarvoissa tulee huomioida mahdolliset riskit toteutuksessa koska nykyisellä hankinta menettelyllä emme pysty täydelliseen toimintaan. Helppo huollettavuus on erittäin tärkeää toimintavarmuuden takaamiseksi ja kustannusten hillitseminen tulevaisuuteen. Kaikkia rakennuksia ja toimitiloja ei kunnan tarvitse omistaa itse kuten nyt jo osin toimitaan.

Pirkkalan viherympäristön tulisi olla siistiä ja hyvin hoidettua, Pirkkalan tulee erottua kun siirrytään oman kuntamme puolelle. Tiestön ja kulkuväylien hyvällä hoidolla ja pitkäjänteisellä ylläpidon suunnittelulla takaamme turvallisen liikkumisen ja huoltovarmuuden. Aktivoidaan yhteisöllisyyttä osana viihtyisää ja siistiä ympäristöä. Rakennetun ympäristön tulevan lautakunnan toimintapiiriin kuuluu myös ruoka- ja puhtauspalvelut. Pirkkalassa tulisi keskittyä kotimaisen ruoan käyttämiseen josta mahdollisimman iso osa olisi lähiruokaa. Kasviksien ja vaalean lihan kuten kalan sekä kanan määrää tulisi lisätä nykyisestä. Terveellinen ruoka ja ruokailu tottumukset ovat tärkeitä opettaa nuorille sekä ovat laadukasta sisältöä vanhustenpalvelussamme. Siisteys on tärkeä osa terveellistä elinympäristöä – rakenteet ja niiden käyttö tulisi suunnitella vielä enemmän helpon siistimisen näkökulmasta. Jokaisella linja-autopysäkillä tulee olla roska-astia joka tyhjennetään säännöllisesti.

Joukko- ja kevyenliikenteen hyvää kehitystä tulee jatkaa tulevaisuudessa. Kuntalaisilla tulee olla selkeä käsitys ja mahdollisuus liikkua monella eri tavalla helposti. Lähipalvelupisteitä tulee sijoittaa hyvien yhteyksien varrelle ja pysäkkien läheisyyteen. Näkisin ainakin yhden selkeän uuden lähipalvelualueen Killon ja Loukonlahden kohdalla Naistenmatkantiellä, lähikauppa, terveyspiste ym. Killon risteyksessä olevan huoltoaseman kauppiaan kanssa olen asiasta jo keskustellut ja ajatus heillä on positiivinen sekä heillä on tahtotila lähipalveluiden parantamiseen. Toivotaan parasta usean tuhannen asukkaan alueelle, tuossa olisi hyvät saumat asukkaille ja yrittäjälle.

Kaavoituksella tulee varmistaa kunnan strategian mukainen kehitys, oikeudenmukaisesti maanomistajia kohdellen. Maakauppojen tulee perustua vapaa-ehtoisuuteen ja hyviin neuvotteluihin. Kuntaa tulee kasvattaa hallitusti niin että palveluidemme sisällönkehitykseen jää riittävästi voimavaroja ja aikaa. Iso koko ei ole itseisarvo vaan tavoite pitää olla onnelliset kuntalaiset kaikissa elämän vaiheissa.

ELINVOIMA
Haaveeni on tulevaisuuden kunta jossa ”kunta” on identiteettimme lisäksi käyttöjärjestelmä jossa kuntaa tulisi ajatella platform-tyyppisenä, jossa vallitsee avoin käyttöjärjestelmä yhteiskunnan asettamien rajapintojen kehyksessä. Kunta itsessään olisi vain päältä katsova organisaatio jossa eri toimijat tuottaisivat palvelut dynaamisesti ja oikea aikaisesti. Lähidemokratian vaikutuksella olisi enemmän merkitystä ja vaikutus mahdollisuutta siihen millainen meidän kuntamme on ja miten se toimii.

Pirkkalan sijainti on optimaalinen ja antaa paljon mahdollisuuksia. Tulevaisuuden kunta menestyy helpoiten käyttämällä omat mahdollisuutensa maksimaalisesti hyväkseen. Pirkkalaan on yritysimua hyvän logistisen sijaintinsa vuoksi ja vielä olemalla hyvien palveluiden läheisyydessä. Pirkkalaan tai lähiseudulle on helppo uuden työntekijän päättää muuttaa perheineen jos työ sitä vaatii. Pirkkalan tulee keskittyä ylläpitämään ja kehittämään nykyisten yritysten elinvoimaa sekä niiden sisäisen kasvun mahdollisuuksia. Uusien kaavoituksien ja tonttikauppojen näkökulmaksi tulisi ottaa yritysten sisältö niin että se tuottaa kunnalle paremmin tulokertymää. Yritystyyppien välillä puhutaan moninkertaisesta erosta sen suhteen mitä toiminta tuottaa kunnalle suoraan ja välillisesti. Tällainen sisältöön keskittyvä toiminta tuottaa yleensä myös enemmän työpaikkoja lähiseudulle joka taas tuottaa lisää kunnalle verotuloja. Pk-yrityksille tulee luoda tilaa koska ne työllistävät sekä toimivat dynaamisesti muuttuvassa maailmassa.

TALOUS
Pirkkalalla on valtavasti mahdollisuuksia. Hyvää kuntataloutta on suunnitelmallisuus ja varojen käyttö tarpeelliseen sekä mahdollisuuksien mukaan sisällön tukemiseen. Pirkkalassa jos jossain on mahdollisuus veroprosentin laskuun. Kunnan taloutta seuranneena yhden valtuustokauden ajan minulla on vahva käsitys että nykyinen erittäin hyvä palvelutaso pystytään tuottamaan pienemmällä veroprosentilla. Meidän ei tarvitse karsia palveluista - osaan voisimme jopa saada enemmän sisältöä priorisoimalla käyttöä. Pirkkalassa on totuttu hyviin vuosiin jolloin ei ole oikeasti tarvinnut miettiä miten varat käytetään järkevästi. Kun rahaa on käyttää niin kuka tahtoo minkäkin lasilinnansa - näin kunnan varoja vain ei saa käyttää. Hyvänä esimerkkinä Niemenmaan rantakaistale johon kunta on nyt jo kiinnittänyt varoja lähes miljoonan. Rahalla ostaisi hehtaareita raaka maata tai miten tuo muutaman sadan metrin matka voi olla prioriteetti sivistyksen, varhaiskasvatuksen ym asioiden muutoksessa. Kunnan hallitukseen tulee valita valtuutettuja jotka ymmärtävät isoja numeroita sokaistumatta ja samalla ymmärtäen arvojen sekä oikeudenmukaisuuden merkityksen. Kuntalaisten hyvinvointi on tärkein asia kun yhteisistä asioista päätetään.

KAAVOITUS
Pirkkalan kasvunsuuntaan ei ole mustavalkoista vastausta mutta Pyhäjärvelle päin se ei juuri pääse. Elinvoimaisuus, ihmiset ja luonto huomioiden on kaikkien Pirkkalan mahdollisuuksien ja myös toteutuksen taustayhtälö. Mielestäni Pirkkalan kasvattaminen ei ole itseisarvo. Elinvoimaisuus tarvitsee ehdottomasti enemmän mahdollisuuksia lapsiperheille ja työpaikoille, virkistymistä unohtamatta. Pirkkala onkin yksin puutarhamaisimmista kunnista Suomessa.

27.3.2017 VAHVISTETTU MAAKUNTAKAAVA
Mielestäni Pirkkalan keskusta- ja Naistenmatkanlahden aluetta tulee kehittää ja rakentaa nopeutetulla aikataululla joka onnistuu kaavoitus sopimuksien kautta – näin päästään vapaaehtoisiin maakauppoihin. Samalla elävöitämme kunnan keskustaa ja luomme mahdollisuuksia uusille palveluille sekä kulttuurille. Kunnan tulee tehdä olemassa oleville kaava-alueille kaavamuutoksia myös yksityisille jolloin säästytään lähes joka kerta lisämaan tarpeelta jossakin muualla. Tehostetaan siis vanhoja kaavoja sopivammaksi nykyaikaan. Naistenmatkantien ottaminen kunnan hallintaan on yksi iso osa keskustan ja Pirkkalan pääväylän rakentamisen prosessia. Tämä saataneen järjestykseen kun Jasperintie valmistuu läpiajettavaksi.
Toivion kaava-alueen laajennus on ollut Pirkkalan strategiassa. Tämän laatimisessa tulisi muistaa kunnan puutarhamainen suunnittelu ja aluetta kunnioittava rakentamistapa niin ihmiset kuin luonto huomioiden. Toivioon sopisi hienosti Riitta Kuismasen (KD) aloitteessa mainittu puurakentamisen asuntoalue.
Maakuntakaava on nyt vuoteen 2040 asti laadittu – hieman kaihtaisin sanaa teollisuusalueet. 23 vuodessa ehtii tapahtumaan lähes varmuudella niin suuria muutoksia tuotannon ja kulutuksen järkevöitymisen suhteen. Tämä kehitys puolesta puhuu jo aiemmin mainitsemaani - olemassa olevien alueiden kehittämistä tarpeeseen. Luontaisin kehitysalue on lentokentänalue. Tämä on nyt ollut jo vuosia vajaakäytöllä ja tulee todennäköisimmin myös pysymään käyttötarkoituksessaan. Suunniteltu rautatielinjan oikaisu tukee myös tätä ajatusta. Väestön lisääntyminen talousalueellamme tulee huomioida osaltamme toteutuksessa.
Jos Pirkkalaan tulee valtion toimesta uusi moottoritielinjan oikaisu, niin tien lähialueiden käyttöä tulee tarkastella kun sinne asti päästään. Tienlinjaus on, kuten Maakuntakaavasta 2040 nähdään, luonteva suunta kehitykselle jolloin taas muut alueet säästyvät. Seuraava valtuusto 2017–2020 ja tuskin vielä sen jälkeinen valtuustokausi 2021–2024 ei sinne asti vielä pääse koska tietä ei vielä edes suunnitella – on olemassa vain linjavaraus.
Pirkkalassa on metsää ja luontoa todella paljon. Virkistäytymiseen tulee panostaa enemmän tuomalla reitit paremmin kuntalaisten tietoisuuteen ja lisäämällä levähdyspaikkoja lapsiperheille sekä iäkkäämmille kuntalaisille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti