keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Ajatuksia Suomelle 2014-

 Tässä on hyvin pintapuolinen raapaisu siittä mitä mielestäni Suomessa tulisi tehdä ja millaiseen suuntaan pitäisi lähteä säilyttääksemme sellaisen elämän tavan mitä suomalaisuus tarkoittaa.

1. Sote:


1.1 
 Uudistuksen myötä meidän tulee tuottaa sote palveluita yksiköissä joiden kustannustehokkuus ja laatu on helposti laskettavissa ja samalla korkeatasoista. Sellaiseksi jossa yksityinen voi hoitaa palveut siinä kuin kunnallinenkin. Sote ehdotuksessa mainittu "tuottajana kunta tai kuntayhtymä" pitää muuttaa muotoon "järjestäjänä kunta tai kuntayhtymä"!

1.2
 Potilastieto järjestelmämme pitää harmonisoida - NYT! (Kohta 5.1)



2. Kunta:

2.1

 Kunnat tulee yhdistää hallinnollisesti seutukunnittain ja valvovat sekä toimeenpanevat toimielimet yhdistää. 

2.2

 Virkamieskoneistoa pitää keventää ja byrokratiaa vähentää.

2.3

 Verovaroin rakennettavissa ja käytettävissä yhteiskunnallisissa rakennuksissa tulee ohjeistaa suunnittelu mahdollisimman yksinkertaiseen perustoteutukseen, terveelliseen rakenteeseen ja monikäyttötarkoitusta palvelevaan muotoon.

 



3. Vero:


3.1

 Verotus tulee suunnata työntekoa tukevaan suuntaan ja muuttaa kaikille tasapuoliseksi eli tasaveromalliksi.

3.2

 Tietullit veroja Suomeen maksamattomille.

3.3

 Verorahojen käyttö - kaikki toiminnot ja kulut pitää pystyä vielä tarkemmin perustelemaan sekä vielä tärkeämpää ne pitää pystyä oikeasti laskemaan ja osoittamaan oikeiksi.

3.3.1

 Verorahoilla tehtävät investoinnit tulee olla yhteensopivia kokonais tarpeellisuuden mukaan sekä niin selkeitä ja yksinkertaisia että "yllätykset" minimoidaan. Yksinkertainen esimerkki on päiväkotirakennus jossa hyväksytään vain harjakatto, reilut räystäät, monimuotoinen pohjaratkaisu, selkeät rakennusmateriaalit - näillä vältetään myös rakennusvirheiden todennäköisyyttä ja saadaa pitkä kestoinen ja toimiva yksikkö. Yksityinen sektori kehittää mitä pyydetään.

3.4

Ulkomaisesten yritysten ja työvoiman verokanto ja sosiaalipidätykset pitää olla tasavertainen suomalaisten yritysten kanssa Suomessa tehtävissä töissä.

3.5

Osinko on pieni korvaus yrittäjälle tai sijoittajalle riskinotosta perinteisesti. Verovapaan osingon rajaa tulee nostaa koska yrityksien ja yrittäjien tekemän yhteiskunnallinen työtaakka on kasvanut. Verovapaa osinko on siittä edes pieni korvaus tekijälleen ja muistetaan että yritys on maksanut siittä kuitenkin jo yhteisöveroa.


4. Tuet:


4.1 
Työttömyystuet pitää muuttaa alenevaksi niin että kauemmin työttömänä ollut motivoituu tekemään työtä mitä tarjotaan. 

4.2
Tuen taso pitää olla myös selkeästi pienempi kuin palkkatulo.

4.3
Joustoa osa aikaiseen tekemiseen.

4.4

Suomalaisia tukia tulee tilittää vain Suomeen. Eläke on ansaittu itse joten sen saa nostaa missä päin maailma haluaa.

 



5. Yhteiskunta:


5.1 
Kehitetään lopultakin järjestelmä (laki) jolla asiat saadaan hoidettua sähköisesti niin kansalaispalveluissa kuin esim. sote yhteensopivuudessakin.

5.2
 Lupajärjestelmää pitää keventää ja käsittelyä nopeuttaa. Turhiin valituksiin luotava omavastuu järjestelmä.

5.3
 Vapautetaan yrittämisen ja työnteon rajoitteita, kaupan aukioloajat ja mietojen alkoholijuomien myynti.

5.4 
Helpoitetaan yritysten toimimista keventämällä osin älytöntäkin lain säädäntöä mikä ei sovellu olosuhteisiimme. ELYn henkilökuntaa pitää kouluttaa toimimaan ja suhteuttamaan direktiivejä olosuhteisiimme sopiviksi. Pitää syntyä oikeanlainen jousto.

5.5
 Juridististen yksiköiden oikeuden mukaisen vastuun kunnioittaminen esim. korvausvastuun lisäämisenä.

5.6
 Annetaan yhdenvertainen tasapuolinen mahdollisuus yksityiselle sektorille tarjota palveluita ja rakentaa yhteiskuntaa, esim. sote sektorilla ja kaava alueiden toteuttamisessa.

5.7
 Luodaan maankattava todellinen Start Up yritysten ponnahdus järjestelmä. Esim. Tampereen seudulla ei ole tälläistä oikeasti olemassa!

5.8
 Lopetetaan säädöksissä oman oksan sahaaminen.

5.9 
Yhteiskunta rakenteiden pyörittäminen ei voi viedä 60% varoistamme kuten nyt tapahtuu. Näin verokertymä ei riitä sen ylläpitoon,  luvun pitää olla alle 50 %.

5.10

Eläkeikä pitää muuttaa kelluvaksi koska kertymät ja käyttö on puhdasta matematiikkaa. Näin kannustamme kaikkia paremmin työntekoon ja meidän on vain tultava toimeen kansalla joka täällä asuu.

5.11

Valtion tulee ohjata sähköverkosto maakapelointiin näin turvataan sähkönjakelu maassamme. Verorahoilla ei saa avustaa sähköyhtiöitä tässä työssä kuten ovat pyytäneet. Yrityksillä tulee olla riskinsä ja tuottonsa oman alansa mukaan. Vaikkakin maakaapelointi on arvokasta niin työn jälkeen huoltokustannukset tulevat olamaan murto-osa nykyisestä. Yhtiöt saavat näin sijoituksensa takaisin nopeammin.

6. Kansalaisjousto: 


6.1
 Meidän pitää olla valmiita näkemään hieman enemmän vaivaa palveluiden saamiseksi koska muuta vaihtoehtoa ei ole ja nykytilanne ei ole kauhean surkea joten voimme hieman joustaa koska on pakko.

6.2
 Kuluttajan tulee hyväksyä ja vaatia vaatimattomammat kauppakeskukset tarvikkeiden hinnan alentamiseksi ja vaatia enemmän kilpailua sekä suosia alueellisia yrityksiä.

6.3
 Emme menetä itsenäisyyttämme jos yhdistämme kuntia. 

6.4
Terveellisen elämäntavan suosiminen vähentää verokertymän tarvetta. Miksi huolimattomasta elämäntavasta johtuvia yleisiä sairauksia kutsutaan kansantaudeiksi = hyväksytäänkö käytäntö?


7. Yrittäminen:


7.1 
Yrittäjän oikeus- ja sosiaaliturva pitää olla yhteneväinen muiden kansalaisten kanssa.

7.2 
Työntekijän palkkaamista ja irtisanomista tulee helpottaa.

7.3 
Ennakkoverotus tulee muuttaa jälkikantoiseksi, näin yritysten kassavirta saadaan toimintaa rakentavaksi.

7.4 
Byrokratiaa tulee vähentää.

7.5
Epäonnistumisen rangaistukset pois!



8. Yritysmoraali:


8.1 
Yritysten halu pysyä Suomen markkinoilla tulee näkyä niiden toiminnassa yhteiskunnallisia arvoja tukien vaikeina aikoina.

8.2
Yhteiskunnan tulee osata arvostaa yrittämistä ja riskinottoa niin ettei aina vain oteta vaan osataan myös antaa mahdollisuus niille jotkan riskin kantavat.


9. EU:


9.1 
Opetellaan soveltamaan EU direktiivit meidän olosuhteisiin sopiviksi.

9.2 
Yhteistyötä tulee rakentaa positiivisessa hengessä kaikkien ulkovaltojen kanssa.



10. Kansalaismoraali: 


10.1
 Kansalaisten tulee ymmärtää muutokset pakollisena toimena jotta pystymme pitämään yhteiskuntamme lähellä sitä mihin olemme tottuneet - nykyinen meno muuttu nyky trendillä kuitenkin - tehdään se mielummin hallitusti.

10.2 
Työnteon ja veronkannon merkityksen tärkeys pitää muistaa koska ilman työntekoa emme täällä näin elele.

10.3 
Onnellisuus tulee siittä että osaa tyytyä normaaliin elämään missä ei tarvitse down shiftata.

10.4 
Nostetaan leuka ylös ja pikku vastoin käymiset eivät haittaa elämäämme niin kauheasti.

10.5
 Yhteiskunta on kansalaista varten mutta se syntyy kansalaisista ja kansalaisen tulee pitää yhteiskuntaa pystyssä.


11. Politiikka:


11.1 
Yhteistyön, suvaitsevaisuuden, moraalin ja todellisten ongelmien hyväksyminen ja kunnioittaminen yhdessä maamme ongelmien ratkaisemiseksi pitää olla korkea prioriteettinen tahto tila. Itsekkäät omat- sekä ryhmäedut pitää osata laittaa syrjään.

11.2 
Keskitytään menojen tasaamiseen tai mielummin vähentämiseen ja uudenlaisen kevyemmän sekä joustavamman yhteiskunta rakenteen tekemiseen.



NÄIHIN KAIKKIIN KOHTIIN TARVITAAN MEIDÄN KAIKKIEN PANOSTUSTA!


1 kommentti:

  1. Muutosta haetaan mutta kuka sen tekee, Alex?

    http://www.alexstubb.com/?p=827

    VastaaPoista